NLP | Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το “αλλά” στην επικοινωνία σας.

Το NLP είναι πολύ γνωστό πέρα από τον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης και στον τομέα της επικοινωνίας, χάρη στα γλωσσικά του πρότυπα που μας βοηθάνε να κάνουμε συνειδητή χρήση της γλώσσας. Ωστόσο, σήμερα θα μιλήσουμε για το “αλλά” και θέλω να φανταστείτε ότι μόλις έχετε επικοινωνήσει την ιδέα σας σε έναν συνάδελφο ή συνεργάτη σας και η πρώτη λέξη που βγαίνει από το στόμα τους είναι “αλλά…” ή “ναι, αλλά…” Ποια είναι η αντίδραση σας; Πιστεύετε ότι σας άκουσε ενεργητικά; Μήπως αισθάνεστε ότι απέρριψε την ιδέα σας; Τώρα, φανταστείτε αν απαντούσε “και” αντί για “αλλά”. Αυτό ακούγεται διαφορετικά, έτσι δεν είναι; Μήπως σε αυτήν την περίπτωση, νιώθετε ότι ο άλλος σας άκουσε και τώρα πάει την ιδέα σας ένα βήμα παραπέρα;

 

Η λέξη “αλλά” έχει την τάση να υποβαθμίζει ή να υποτιμά όποια ιδέα, σκέψη, ή εμπειρία προηγείται πριν από αυτήν. “Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο δώρο, αλλά δεν ξέρω που θα μου χρησιμεύσει”. Πολύ συχνά, χρησιμοποιούμε το “αλλά” όταν το “και” είναι πολύ καλύτερη επιλογή. Και ξεκινήστε να παρατηρείτε στην επικοινωνία σας με τους άλλους, πόσο εκείνη ενισχύεται όταν αντικαθιστάτε το “αλλά” με το “και“.

 

Ωστόσο, υπάρχουν και στιγμές όπου το “αλλά” είναι χρήσιμο. Και ας δούμε ποιες περιπτώσεις είναι αυτές και πως μπορείτε να χρησιμοποιείτε το “αλλά” προς όφελος σας.

 

  • Θέλετε ή νιώθετε ότι πρέπει να δηλώσετε κάτι, και στην συνέχεια θέλετε να το υποβαθμίσετε ή ακόμη και να το εξαφανίσετε από την επίγνωση του άλλου που σας ακούει. “Το σχέδιο μας μπορεί να μην είναι τελείως ολοκληρωμένο, αλλά είναι χρήσιμο να ξεκινήσουμε να συλλέγουμε όλους τους πόρους τώρα”.

 

  • Θέλετε να επαναφέρετε μια ιδέα μέσα στην συζήτηση που κάποιος άλλος την έβγαλε με ένα “αλλά“. Για παράδειγμα, κάποιος σας λέει “Η ιδέα σου είναι πολύ καλή, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί της αν δεν μαζέψουμε πρώτα όλους τους πόρους”. Και εσείς μπορείτε να απαντήσετε “Το να μαζέψουμε όλους τους πόρους είναι μια πολύ καλή προσέγγιση, αλλά αν δεν ξεκινήσουμε τώρα την ιδέα μερικοί από τους πόρους που χρειαζόμαστε δεν θα είναι διαθέσιμοι αργότερα”.

 

  • Αν κάποιος είναι επιφυλακτικός ή διστακτικός με την ιδέα σας, μπορεί να λάβετε μια αμυντική απάντηση συνοδευόμενη με ένα “αλλά“. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρουν προβλήματα, να έχουν αντιρρήσεις σε κάθε πρόταση ακόμη κι αν είναι μια καλή πρόταση. Και σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί και οι 2 μεριές να εστιάσουν στην αντίρρηση (αυτό που ακολουθεί το “αλλά“) και όχι το αρχικό θέμα ή την ουσία. Και αυτό που μπορείτε να κάνετε για να προχωρήσει η συζήτηση είναι να επαναλάβετε τα όσα έχει πει ο άλλος και να αντικαταστήσετε το “αλλά” με ένα “και“. Για παράδειγμα, ο διστακτικός συνομιλητής σας μπορεί να σας πει “η ιδέα σου είναι καλή, αλλά δεν έχουμε τους πόρους για να την κυνηγήσουμε”. Και εσείς μπορείτε να απαντήσετε “Ωραία, άρα συμφωνούμε ότι ιδέα είναι καλή και χρειάζεται να βρούμε τους πόρους για να την κυνηγήσουμε”. Και έτσι ενθαρρύνουμε τον συνομιλητή μας να δώσει προσοχή και στα 2 μέρη και στην ιδέα και στο πρόβλημα. Και πολλές φορές οι τυχόν αντιρρήσεις αποτελούν πλεονέκτημα για τις ιδέες σας μέσα σε μια συζήτηση. Αρκεί να κάνετε σωστή χρήση της επικοινωνίας σας.

 

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το “αλλά” προληπτικά σε κάποιον που συνηθίζει να απαντάει με ένα “Ναι, αλλά…” Για παράδειγμα, θέλετε να κάνετε μια πρόταση στον manager σας που γνωρίζετε εκ πείρας ότι συνηθίζει να έχει αντιρρήσεις, ή να δίνει αρνητικές απαντήσεις στις ιδέες και τις προτάσεις των άλλων. Και έτσι μπορείτε να πείτε “Μπορεί να σκεφτείτε ότι η πρόταση μου δεν θα λειτουργήσει, αλλά θα ήθελα να δείτε την πρόταση μου και να μου πείτε τι σκέφτεστε”. Και σας προτείνω να κάνετε μια μικρή παύση πριν πείτε το “αλλά” και την συνέχεια της πρότασης. Και έτσι θα τον “μετακινήσετε” στο να συμφωνήσει με το 2ο μέρος της πρότασης σας. Και σαν αποτέλεσμα, είναι περισσότερο πιθανό να λάβει σοβαρά την πρόταση σας και να δει την αξία της. Αν είστε λοιπόν σίγουροι, ότι κάποιος θα φέρει αντίρρηση σε αυτό που θα πείτε, δίνοντας του κάτι άλλο να διαφωνήσει, του επιτρέπετε να προσεγγίσει το 2ο μέρος της πρότασης σας με πιο ανοιχτό μυαλό.

 

Την επόμενη φορά που είστε σε μια συζήτηση με κάποιον, δώστε προσοχή στα “αλλά” τόσο τα δικά σας όσο και των άλλων.

 

Μέχρι την επόμενη φορά να είστε πολύ καλά! Κι αν σας βοήθησε αυτό το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε και με τους δίπλα σας  με μια απλή κοινοποίηση.