Σταμάτησε τον εσωτερικό σου κριτή και ξύπνησε τη δύναμη σου!

εσωτερικό κριτή

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε σήμερα, αφορά τον εσωτερικό κριτή. Και θα μοιραστώ μαζί σας πρακτικούς τρόπους για να σιωπήσετε τον εσωτερικό σας κριτή αν δεν είναι φρόνιμος και υποστηρικτικός και να πάρετε πίσω  την εσωτερική σας δύναμη. Και έχουμε 2 φωνές μέσα μας, η μια είναι φροντιστική, υποστηρικτική και ενδυναμωτική. Είναι η φωνή που μας εμπνέει να προχωρήσουμε προς αυτά που αγαπάμε, μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση, θάρρος και πιστεύουμε ότι όλα είναι πιθανά.

 

Και η άλλη φωνή είναι σαν την Λερναία Ύδρα, με πολλά κεφάλια και νομίζουμε ότι είναι διαφορετικές φωνές γιατί ακούγονται διαφορετικές, όμως η βάση τους είναι η ίδια, ένα σώμα πολλά κεφάλια είναι ο εσωτερικός κριτής, η φωνή που μας βαραίνει και μας αποθαρρύνει, από το να είμαστε, να έχουμε και να κάνουμε αυτά που θέλουμε. Είναι η φωνή του αυτοσαμποταρίσματος, και μας κρατάει μακριά από την αλλαγή και τους στόχους που θέλουμε να δημιουργήσουμε στην ζωή μας. Με λίγα λόγια είναι ένα τέρας, ένας hater που δεν βάζει γλώσσα μέσα του.

 

Έχει στήσει αντίσκηνο μέσα στο νου σας και απλά περιμένει την ευκαιρία να σας κάνει να νιώσετε σαν σκουπίδια. Σε κάθε περίεργο τηλεφώνημα, σε κάθε δοκιμή ενός ρούχου που δεν σας ταιριάζει ή δεν σας κάνει, σε κάθε τσακωμό με τον καλύτερο σας φίλο/η ή τον/την σύντροφο σας, ο εσωτερικός κριτής αρπάζει την ευκαιρία γιατί μεγαλουργεί σε αυτές τις καταστάσεις και τις χρησιμοποιεί ως έναν τρόπο για να κομματιάσει την ψυχή σας και το πνεύμα σας σε πολλά μικρά κομματάκια. Και θέλω να ξέρετε ότι είναι πάρα μα πάρα πολλοί άνθρωποι που επιτρέπουν στον εσωτερικό κριτή να έχει τον έλεγχο, άρα δεν είστε οι μόνοι που το κάνετε.

 

Είμαι σίγουρη ότι έχετε συναντήσει και άλλους ανθρώπους που μιλάνε ή αναφέρονται στον εαυτό τους με τον χειρότερο τρόπο. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολλές αμφιβολίες για τον εαυτό τους και κάνουν πολύ σκληρές κριτικές στον εαυτό τους. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να είστε θύμα της δικής σας λεκτικής βίας. Και ξέρω ότι μερικές φορές, το κάνετε τόσο συχνά, σε καθημερινή βάση, που γίνεται η αλήθεια σας. Αλλά αυτό το είδος κριτικής μπορεί να βλάψει σοβαρά την αυτοπεποίθηση και την πίστη στον εαυτό σας και τις ικανότητες σας.

 

Αντί λοιπόν να συνεχίζετε να ακούτε αυτήν την αρνητική εσωτερική φωνή, τι θα συνέβαινε αν κάνατε βήματα για να διαχειριστείτε αυτές τις αρνητικές σκέψεις και αρνητικό εσωτερικό διάλογο πριν εμφανιστούν, αναπτύσσοντας έναν πιο παραγωγικό τρόπο σκέψης και έναν εποικοδομητικό θετικό εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό σας;

 

Για αυτό θα μοιραστώ μαζί σας 3 πρακτικούς τρόπους για να σιωπήσετε τον εσωτερικό σας κριτή μια και καλή. Ενεργοποιώντας την κινητοποίηση σας και παίρνοντας πίσω την προσωπική σας δύναμη που θα σας θέσει σε μια κατάσταση ενδυνάμωσης, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει έξω από εσάς.

 

Ο 1ος τρόπος είναι να ακούσετε ενεργητικά τις αρνητικές σας σκέψεις. Και οκ μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως, όμως μόνο αν ακούσετε ενεργητικά και συνειδητοποιήσετε τις αρνητικές σας σκέψεις, μπορείτε και να σταματήσετε τον εσωτερικό κριτή. Και όταν λέω να τις ακούσετε ενεργητικά, δεν εννοώ να τις αποδεχτείτε και να συμφωνήσετε μαζί τους. Αυτό που εννοώ είναι να τις ακούσετε όσο πιο αντικειμενικά μπορείτε. Πολλές φορές αυτές οι αρνητικές σκέψεις προέρχονται από αδικαιολόγητες ανασφάλειες. Οπότε, αφιερώστε χρόνο και ακούστε ενεργητικά αυτά που λέτε στον εαυτό σας και θα δείτε ότι πολλά από αυτά που σας λέτε, δεν έχουν καμία βάση. Να θυμάστε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα μόνο αν τα έχουμε συνειδητοποιήσεις, συνειδητοποιήστε τις σκέψεις σας.

 

Παρακολουθήστε τον αρνητικό σας τρόπο σκέψης. Κάθε φορά που δίνετε βήμα στον εσωτερικό σας αυτοσαμποτέρ να σας μιλάει, σταματήστε και αναρωτηθείτε «Τι σκέφτομαι ακριβώς τώρα; Πως αυτή η σκέψη με εξυπηρετεί;» Και έτσι μπορείτε να αναγνωρίσετε τις αρνητικές σας σκέψεις και να τις καταγράψετε. Τώρα, το tip είναι να τις καταγράψετε σε δεύτερο πρόσωπο, σαν να σας μιλάει και να λέει όλα αυτά σε εσάς κάποιος άλλος. Και γιατί να μην τις μοιραστείτε αυτές τις σκέψεις με έναν έμπιστο φίλο σας που έχει μια πιο αντικειμενική και θετική άποψη στο πως βλέπει τα πράγματα. Το σημαντικό σε όλο αυτό είναι να αποκτήσετε περισσότερη επίγνωση του συμβαίνει μέσα σας. Και αυτό θα σας επιτρέψει να κατανοήσετε από πού οι πεποιθήσεις και οι σκέψεις σας προέρχονται. Αν έχετε την δυνατότητα να αναγνωρίσετε κάτι που σας λέει ο εσωτερικός σας κριτής, την στιγμή που συμβαίνει, δίνετε έτσι στον εαυτό σας την ευκαιρία να ανακρίνει αυτήν την σκέψη, να την αμφισβητήσει και να μην την αποδεχτεί. Να θυμάστε οι σκέψεις είναι απλά σκέψεις, δεν είναι ούτε δεδομένα, ούτε η πραγματικότητα και για αυτό δεν σας προσδιορίζουν.

 

εσωτερικό κριτή

 

Ο 2ος τρόπος είναι να κάνετε πρακτική την συμπόνια προς τον εαυτό σας. Και αυτό σημαίνει να είστε καλοί με εσάς σε καταστάσεις που θεωρείτε ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα θέλατε ή σε περιπτώσεις που είστε συναισθηματικά φορτισμένοι. Η συμπόνια προς τον εαυτό σας είναι άλλη μια μορφή αποδοχής και αγάπης. Όσο πιο πολύ γεμίζετε την φωνή σας με καλοσύνη και ενδυνάμωση, τόσο αποδυναμώνετε τον εσωτερικό σας κριτή. Οπότε αγκαλιάστε τον με συμπόνια.

 

Μερικές φορές μπορεί να έχει να κάνει με μια κακή συμπεριφορά, όπως το να λέτε σκληρά πράγματα στον εαυτό σας, αλλά να θυμάστε κάθε συμπεριφορά ακόμη κι αν πρόκειται για μια μη εποικοδομητική συμπεριφορά, βασίζεται σε μια θετική πρόθεση, όπως το να προστατέψετε τον εαυτό σας από το να πληγωθείτε. Η συμπόνια προς τον εαυτό σας έχει να κάνει με το να είστε καλοί και να δείχνετε κατανόηση σε εσάς σε δύσκολες στιγμές. Κι αν δεν έχετε ιδέα πώς να το κάνετε αυτό, απλά φανταστείτε το πώς θα μιλούσατε στον καλύτερο σας φίλο αν αντιμετώπιζε μια δυσκολία στην ζωή του. Σίγουρα δεν θα ήσασταν επικριτικοί και θα δείχνατε φροντίδα, ενσυναίσθηση, κατανόηση, αγάπη και συμπαράσταση, έτσι δεν είναι; Και αυτές είναι οι ποιότητες που πρέπει να εφαρμόζετε στον εαυτό σας επίσης. Και ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε να αναπτύσσετε αυτήν την φωνή είναι ρωτώντας τον εαυτό σας «Θα το έλεγα αυτό στον καλύτερο μου φίλο;» Κι αν η απάντηση είναι όχι, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να το πείτε στον εαυτό σας!

 

Ο 3ος τρόπος είναι να σταματήσετε να υπερ-αναλύετε. Όταν κάνετε ένας λάθος ή είχατε μια κακή ημέρα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό και να παίζετε στο re-play το ό,τι συνέβη ξανά και ξανά και ξανά μέσα στο κεφάλι σας. Αλλά υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας το λάθος, ή το αμήχανο πράγμα που κάνατε ή είπατε, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να νιώσετε χειρότερα και δεν θα επιλύσετε σε καμία περίπτωση το πρόβλημα. Όταν πιάσετε τον εαυτό σας να αναμοχλεύει το οτιδήποτε, πείτε του «Σκέψου κάτι άλλο».

 

Γιατί αν πείτε «μην το σκέφτεσαι αυτό», τόσο περισσότερο το σκέφτεστε γιατί δεν μπορείτε να μην σκεφτείτε κάτι αν δεν το σκεφτείτε πρώτα. Οπότε, αποσπάστε τον εαυτό σας με μια διαφορετική σκέψη ή δραστηριότητα όπως το να πάτε μια βόλτα, να τακτοποιήσετε το γραφείο σας, ή απλά να σκεφτείτε ή να συζητήσετε ένα τελείως διαφορετικό πράγμα. Και έτσι σταματάτε τις αρνητικές σκέψεις πριν πέσετε στον φαύλο κύκλο τους χωρίς έλεγχο. Και ο στόχος είναι να απελευθερωθείτε από την συνήθεια του να ακούτε την φωνή που σας αποθαρρύνει και να την αντικαταστήσετε με έναν νέο τρόπο σκέψης που μπορείτε να χτίσετε.

 

Και πάντα μπορείτε να δίνετε και είναι αναγκαίο να δίνεται εποικοδομητικό feedback στον εαυτό σας. Για παράδειγμα όταν δίνετε feedback σε κάποιον άλλο πριν τους πείτε τι χρειάζεται να βελτιώσουν, μπορείτε να αναφέρετε τι κάνουν καλά. Και το ίδιο ισχύει και για τον εαυτό σας. Να υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας τις επιτυχίες σας. Μπορείτε να έχετε έναν ημερολόγιο επιτυχιών και έτσι να ενισχύσετε την αυταξία σας μέσα από εσάς. Πείτε επιτέλους στον εαυτό σας ότι είστε περήφανοι για τα όσα καταφέρει και δείξε του την αγάπη που αξίζετε.

 

Χρειάζεστε περισσότερoυς τρόπους για να σταματήσετε τον εσωτερικό σας κριτή; Είστε στο σωστό μέρος! Στην πιστοποιημένη εκπαίδευση NLP Coach Practitioner του Athens NLP Studies, θα μάθετε τόσα πολλά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να το καταφέρετε αυτό και να ενεργοποιήσετε την εσωτερική σας δύναμη.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας γιατί τα τμήματα μας είναι ολιγομελή και οι θέσεις κλείνουν ανά πάσα στιγμή. Οι εκπαιδεύσεις μας, σας επιτρέπουν να προγραμματίσετε την καριέρα και την ζωή σας προς την επιτυχία σας. Και όσο περισσότερο χρόνο περιμένετε, τόσο καθυστερείτε την επιτυχία που αξίζετε στην ζωή σας. Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα μας, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@athensnlp.gr

 

Τέλος, επισκεφτείτε και το  ακολουθήστε το podcast μας NLP Talks στο Spotify για περισσότερες ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ιδέες. Μέχρι την επόμενη φορά να είστε πολύ καλά!