Παράλυση από την υπερανάλυση και πως να την σταματήσεις.

υπερανάλυση

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς ανθρώπους όπως εσείς, και αυτό  είναι η υπερανάλυση. Και γιατί η υπερανάλυση είναι πρόβλημα; Γιατί είναι μια κακή, μη εποικοδομητική συνήθεια και δημιουργεί πολύ στρες, ένα τοξικό περιβάλλον και μέσα σας και έξω σας, επηρεάζει και τους άλλους. Σας κρατάει κολλημένους στο παρελθόν, είναι σα να θέλετε να πάτε μπροστά προς το μέλλον σας και να κοιτάτε από τον μεσαίο καθρέφτη μόνο. Δεν γίνεται! Και πολλοί άνθρωποι μπορεί να υπεραναλύουν και αποφάσεις για το μέλλον επίσης. Και αυτό επίσης προκαλεί στασιμότητα, γιατί σκέφτεστε τόσο πολύ το τι πρέπει να κάνετε, και έτσι δεν κάνετε τίποτα, καμία δράση και αυτό είναι πρόβλημα επίσης.

 

Και όταν υπεραναλύετε, ουσιαστικά αυτό που κάνετε είναι σα να θέλετε να προσγειώσετε ένα αεροπλάνο και κάνετε κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο γιατί έχει πολλή ομίχλη και δεν βλέπετε το προς τα πού να προσγειωθείτε. Και ομοίως όταν υπεραναλύετε έχετε μια βαριά ομίχλη μέσα στο κεφάλι σας και σκέφτεστε ξανά και ξανά και ξανά και δεν τίποτα δεν αλλάζει, και αυτό δημιουργεί πολύ άγχος τόσο μέσα σας όσο και έξω σας σε όσα θέλετε να δημιουργήσετε.

 

Οπότε, η υπερανάλυση σημαίνει ότι παρασκέφτεστε κάτι και είναι συνήθεια. Και όπως ξεκινάτε κάθε συνήθεια στην ζωή σας, μπορείτε και να την σταματήσετε. Και η υπερανάλυση δεν είναι μια καλή συνήθεια, γιατί η αλήθεια είναι ότι μπορεί να σκέφτεστε ένα πρόβλημα, μπορεί να σχεδιάζετε πλάνα και στρατηγικές για να το λύσετε και η υπερανάλυση προκύπτει όταν ξεπεράσετε το σημείο της λύσης και συνεχίζετε να σκέφτεστε το πρόβλημα και να αναλύετε τα πιθανά πλάνα και στρατηγικές. Όπως ακριβώς όταν περνάτε την έξοδο σας στην εθνική οδό, έχετε να πάτε κάπου και το σκέφτεστε, το σκέφτεστε και οδηγείτε και συνεχίζετε να σκέφτεστε και αναλύετε τόσο πολύ που περνάτε την έξοδο σας, που θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας και πρέπει να κάνετε κύκλο ή κύκλους και να αναλύσετε περισσότερο το πώς θα φτάσετε, αν τελικά φτάσετε φυσικά στον προορισμό σας. Αυτή με απλά παραδείγματα είναι η υπερανάλυση!

 

Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ σε μια κατάσταση να μην τα βάλετε κάτω και να δείτε τα συν και τα πλην, όμως υπάρχει μια τεράστια απόσταση μεταξύ του παίρνω την απόφαση να κάνω αυτό και της υπερανάλυσης. Και η υπερανάλυση, είναι όταν παραμένετε στάσιμοι στην διαδικασία της σκέψης και δεν κάνετε καμία δράση, απλά σκέφτεστε. Απλά γυρίζετε γύρω – γύρω από το πρόβλημα και δεν κάνετε τίποτα. Ποτέ δεν θα φύγετε. Ποτέ δεν θα αποδράσετε. Ποτέ δεν θα κάνετε τίποτα. Απλά θα κάνετε κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο για να γυρίσω στην μεταφορά του αεροπλάνου και θα είστε κολλημένοι στην ομίχλη και δεν θα προσγειωθείτε ποτέ.

 

υπερανάλυση

 

Και το κλειδί στην αντιμετώπιση της υπερανάλυσης, είναι η στρατηγική. Για να είστε αποτελεσματικοί σε όλα όσα κάνετε και σκέφτεστε, πρέπει να έχετε στρατηγική. Να έχετε σκεφτεί και αναλύσει ένα χρονοδιάγραμμα των δράσεων σας. Τι θα κάνετε, πότε θα το κάνετε, πως θα το κάνετε, με ποιον θα το κάνετε, άρα να σχεδιάσετε στόχους! Και για να πάμε σιγά σιγά προς έναν πρακτικό μηχανισμό διαχείρισης της υπερανάλυσης. Νο1, ελέγξτε και επιβεβαιώστε με τον εαυτό σας ότι δεν δημιουργείτε αρνητικά και αναληθή σενάρια. Και πως θα το κάνετε αυτό, θα επιλέξετε τη λιγότερο κακή επιλογή. Οπότε για παράδειγμα, χρειάζεστε μια νέα θέση εργασίας ή μια νέα σχέση ή σας αρέσει ένα άτομο ή δεν σας αρέσει, τέλος πάντων υπάρχει μια κατάσταση όπου πρέπει να πάρετε μια απόφαση. Η 1η σκέψη που πρέπει να κάνετε είναι μια ερώτηση με την μορφή διλήμματος «τι είναι χειρότερο, να ζητήσω από τον/την τάδε να βγούμε ή να μην το ζητήσω;» Για μένα θα ήταν το να μην το ζητήσω. Ποιο είναι χειρότερο να μην στείλω το βιογραφικό μου στην x θέση εργασίας που με ενδιαφέρει, να μην ξεκινήσω την επιχειρηματική μου ιδέα, να μείνω στην τοξική σχέση, να μην αρπάξω την ευκαιρία και να δω το που θα πάει με κάποιον ακόμη κι όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, ή να κάνω μια μικρή δράση όπως το να στείλω το βιογραφικό κι ας μην έχω όλα όσα ζητάνε, να ξεκινήσω την επιχειρηματική μου ιδέα σιγά-σιγά, να αρπάξω την ευκαιρία σε μια νέα ή παλιά γνωριμία.

 

Άρα το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε ποιο από τα 2 σκέλη του διλήμματός είναι το χειρότερο, και σχεδόν πάντα αυτό είναι το σκέλος της αδράνειας και όχι της δράσης. Γιατί κατά 99% αν κάνετε ένα μικρό βήμα προς αυτό που θέλετε θα είστε πολύ καλύτερα, δεν χρειάζεται να σκεφτείτε τα βήματα 2,3,4,5,6 και 20. Όχι, απλά σκεφτείτε το 1ο μόνο βήμα. Πως μπορείτε να κάνετε ένα βήμα πιο κοντά στο να πετύχετε τον στόχο σας; Και μόλις σχεδιάσετε τον στόχο σας και κάνετε ένα πρώτο και τόσο δα μικρό βήμα προς αυτόν, θα δείτε πως σιγά σιγά θα αρχίσετε να έχετε δυναμική και ενέργεια προς την σωστή κατεύθυνση. Και εκείνο είναι το σημείο που θα ξεκινήσετε να δημιουργείτε συνήθειες όπου λαμβάνετε δράση αντί να έχετε την συνήθεια της υπερανάλυσης. Και αυτό είναι πολύ καλό γιατί όχι μόνο απελευθερώνεστε από μια παλιά και κακή συνήθεια, αλλά και εγκαθιστάτε μια νέα και πολύ παραγωγική στην θέση της.

 

Και συγκεκριμένα έχει να κάνει με τις ερωτήσεις που χρησιμοποιούμε και ακολουθούν τις καρτεσιανές συντεταγμένες. 4 μόνο ερωτήσεις, πολύ δυναμικές, πολύ απλές και θα τις μοιραστώ μαζί σας. 1η ερώτηση, τι θα συμβεί αν το κάνετε; 2η ερώτηση, τι θα συμβεί αν δεν το κάνετε; 3η ερώτηση τι δεν θα συμβεί αν το κάνετε; Και 4η ερώτηση, τι δεν θα συμβεί αν δεν το κάνετε; Και αυτές είναι οι 4 καρτεσιανές ερωτήσεις, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν θέλετε να πάρετε μια απόφαση για κάτι και να ξεκινήσετε τις δράσεις. Γιατί αυτές οι ερωτήσεις ξεπερνούν το όριο της κριτικής σας ικανότητας, το ορθολογικό μέρος του νου σας που είναι ο συνειδητός νους που θέλει να τα ελέγχει όλα και ενεργοποιούν την επικοινωνία με τον ασυνείδητο νου σας που αυτός στην πραγματικότητα ελέγχει τα πάντα.

 

Χρειάζεστε περισσότερoυς τρόπους για να σταματήσετε την υπερανάλυση μια και για πάντα; Είστε στο σωστό μέρος! Στην πιστοποιημένη εκπαίδευση NLP Coach Practitioner είναι η εκπαίδευση που σας δίνει όλα τα εργαλεία για να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας. Και αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους υπεραναλύουν, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε την προσέγγισή σας στη λήψη αποφάσεων και στην επίλυση προβλημάτων. Και πέντε τομείς που ο NLP μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να υπεραναλύετε είναι:

  1. Ο Επαναπροσδιορισμός Στόχων
  2. Η Αλλαγή Προοπτικής
  3. Η Αναγνώριση Αρνητικών Προτύπων Σκέψης
  4. Η Βελτίωση της Επικοινωνίας
  5. Η Αύξηση της Αυτοπεποίθησης

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα μας, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@athensnlp.gr. Τέλος, επισκεφτείτε και το  ακολουθήστε το podcast μας NLP Talks στο Spotify για περισσότερες ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ιδέες. Μέχρι την επόμενη φορά να είστε πολύ καλά!